Leer-ontwikkeltrajecten

In en met de natuur

Een jongere die tijdelijk niet op school terecht kan of die zoekende is naar een plek in de samenleving, wordt in een leer-ontwikkel traject van De Horizon geprikkeld om een situatie te vinden die past bij zijn of haar mogelijkheden. Dit wordt vaak aangeduid als dagbesteding. Wij geven de voorkeur aan de term leer-ontwikkel traject om te benadrukken dat we het cruciaal vinden om hierin de jongeren aan te sporen tot ontwikkelen.

Oons Laand
Op Oons Laand gaan we voor en mét de jongeren een moestuin maken en onderhouden. Dit doen we samen met Patrick Prins, expert in tuinieren en hovenieren. We laten het oorspronkelijke, Twentse landschap naar voren komen en zorgen voor een zo authentiek mogelijke uitstraling.  Bij  De Horizon is een  gemeenschappelijke ruimte waar we in de toekomst groenten van ons land en zelfgemaakte producten willen verkopen.

Canine Care
Een bijzonder leer-ontwikkel traject dat we aanbieden is Canine Care. Een Canine Care traject is gebaseerd op een dier-ondersteunende therapievorm die Het Huis van de Straat samen met professionele hondentrainer Marco Smit heeft ontwikkeld.
Omgaan met dieren helpt bij het omgaan met moeilijke situaties, verdriet, het verwerken van frustraties, of problemen met vertrouwen. Barrières worden in het contact met dieren makkelijker overwonnen. We organiseren groepsessies rondom een specifiek thema. Voorbeelden zijn: jezelf zijn, verzorgen, verantwoordelijkheid. En wordt gebruik gemaakt van 2 à 3 honden die hier speciaal geschikt voor zijn.

Een leer-ontwikkel traject op maat
Als een jongere vanuit een specifieke situatie een leer-ontwikkel traject nodig heeft, kunnen we een activiteitenprogramma op maat maken gebaseerd op een Situatieschets met Streefpunten.
Dit wordt opgesteld n.a.v. een intake gesprek met de jongere, een gesprek met de contactpersoon van de door de gemeente gecontracteerde instelling of school en een gesprek met de contactpersoon uit het netwerk van de jongere.
We hebben een Dashboard methode waarmee de ontwikkeling gemakkelijk te volgen en aan te sturen is